Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

masło shea nierafinowaneMasło shea to produkt, który cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ pomaga w odpowiedni sposób nawilżyć skórę, a także zabezpiecza ją przed nadmierną utratą wody. Masło shea znalazło bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ dodawane jest obecnie do wielu produktów kosmetycznych takich jak balsamy do ciała, kremy do rąk i stóp oraz szampony i odzywki do włosów. Warto jednak wiedzieć o tym, iż obecnie masło shea można zakupić zarówno w postaci rafinowanej, jak i nierafinowanej. Po który produkt warto jednak sięgnąć?

Masło shea nierafinowane

Masło nierafinowane wytwarzane jest ręcznie poprzez kilkukrotne wyciskanie orzechów masłosza. Proces produkcji masła shea nierafinowanego przebiega w temperaturze niższej niż 70 stopni Celsjusza, dlatego też produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości, a także nie traci witamin i minerałów. Oprócz tego przepięknie pachnie, co wpływa kojąco na zmysły.

Masło shea rafinowane

Z kolei, jeśli chodzi o masło rafinowane, to może ono być produkowane na dwa sposoby. Po pierwsze może być otrzymywany przy użyciu środków chemicznych, natomiast drugi sposób polega na odfiltrowaniu oleju po wcześniejszym wyciśnięciu orzechów w specjalnych prasach. Niestety w trakcie tego procesu masło traci wiele cennych wartości odżywczych, a także pozbawione jest pięknego zapachu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.